Vulkanische bliksem


De vulkanische bliksem is de bliksem die ontstaat tijdens een uitbarsting. Door de rotatie van verschillende gassen die vrijkomen tijdens de uitbarsting ontstaat er een elektrisch veld. En door die botsingen van verschillende stoffen ontstaan positief en negatief geladen deeltjes. En die creëren vervolgens weer een elektrisch veld waarlangs de bliksem iedere keer overslaat.

Vuurregenbogen


Deze regenbogen hebben niets met vuur te maken en zijn eigenlijk ook niet echt een regenboog te noemen. Dit natuurfenomeen omvat vaak een heel stuk lucht in felle regenboogkleuren en spreidt zich uit in vlamachtige figuren. Het zijn kristaldeeltjes hoog in de lucht die het licht van de hoge zon op een speciale manier breken waardoor wij op sommige delen van de aarde alle regenboogkleuren te zien krijgen. Helaas staat voor dit fenomeen de zon in Europa te laag om dit te kunnen zien.

Blauwe lava


Lava is ‘normaal’ gesproken altijd rood of oranje, maar bij de Kawah Ijen vulkaan in Indonesië is de lava die de krater spuwt toch echt knalblauw. Dit komt door de sulfiet (zout) deeltjes die in de grond zitten. Doordat die deeltjes in aanraking komen met de opstijgende lavadampen, ontvlamt het sulfiet waardoor wij die mooie blauwe kleur zien.

Morning Glorywolk


Dit is een bijzonder fenomeen dat maar héél zelden voorkomt. Het is het beste te vergelijken met een Nederlandse rolwolk. Maar dan wel zónder de bijbehorende bui. De glorywolk laat zichzelf ‘s ochtends vaak zien aan de kust en ‘rolt’ dan het land over. Dit is waar hij dan ook z’n naam aan te danken heeft. Het lijkt misschien een onheilspellende wolk, maar niets is minder waar. Deze doet niet heel veel mensen kwaad.

Lichtzuil


Deze lichtzuilen komen voor in de atmosfeer en behoren tot de ‘halo’s’. Als het licht van de maan of de zon zich uitstrekt, dan nemen verschillende ijskristallen de kleur van het originele licht aan en vormen zij in verticale vorm het licht aan. Doordat het verticaal zichtbaar wordt, lijken het net zuilen van licht in de lucht.

Natronmeer


Dit meer ligt aan de rand van Noord-Tanzania bij Kenia. Helaas zul je nooit echt een duik kunnen nemen in dit meer, het is namelijk minder dan 3 meter diep én heeft een pH-waarde van meer dan 10.5. Dit betekent dat het zó zuur is dat het zelfs bij dieren de huid en ogen wegbrandt. Hierdoor kwamen deze beestjes niet meer weg van het plekje waar ze ‘even’ dachten te rusten. Heftig!

Lichtgevende zee


Zwemmen in een helderblauwe zee is al fantastisch. Maar heb je ooit een lichtgevende zee gezien? Op de Malediven zitten er kleine deeltjes in de zee die in het donker oplichten. Dit verschijnsel heet bioluminescentie. Dit betekent dat door beweging in de organismen het mechanisme actief wordt, waardoor de lichtdeeltjes oplichten. Zoals bij een golf bijvoorbeeld.

Steam towers


Via deze warmwaterbronnen komt er stoom omhoog uit de aarde. De stroom wordt met zo’n kracht omhoog geblazen dat er gigantische torens uit de grond komen. Het lijkt haast buitenaards.

Groene flits


Vaak vindt dit natuurfenomeen vlak na zonsopkomst of zonsondergang plaats. Je ziet dan groen licht omdat het zonlicht door de atmosfeer wordt gebroken. Het groene licht is altijd vlak boven de horizon zichtbaar en de flits kan gezien worden als straal van waar de zon onderging.

Poort naar de hel


Deze krater ligt in Turkmenistan en is letterlijk een brandend gat. De krater staat bekend om zijn aardgassen die sinds 1971 al branden. Het vuur blijft aan door de rijke aardgasvoorraden in het gebied. Dit zijn tevens de grootste gasvoorraden ter wereld.

Moeraki Boulders


Dit zijn de grote ronde stenen in Nieuw-Zeeland. De gigantische keien zijn perfect rond met een doorsnee van gemiddeld 4 meter. Men dacht vroeger dat het wat te maken had met de goden, maar eigenlijk is het een puur natuurkundig verhaal. Op de bodem van de zee zijn ophopingen ontstaan met een harde kern, die uiteindelijk leidden tot deze fantastische keien.

Catatumbobliksem


In Venezuela is er een verschijnsel die angstaanjagender lijkt dan dat het is. De oneindige Catatumbobliksem. Deze bliksem aan de rand het meer van Maracaibo, Catatumbo, is maar liefst 140 tot 160 dagen per jaar actief. Op die dagen kun je 10 uur per dag genieten van de bliksemschichten. Daarom wordt het ook wel de oneindige bliksem genoemd. Er is nog niet precies verklaard hoe het kan dat deze bliksem zo vaak en lang aanhoudt.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb